poniedziałek, 28 października 2013

Ciasto dyniowe

Witajcie dziś sprawdzony przepis z netu ciasto pycha
SKŁADNIKI:
- dynia
- 200g masła
- szklanka cukru
- mąka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 mąki pszennej
- jedno opakowanie cukru wanilinowego
- starta skórka z pomarańczy
- 3 jajka
- polewa przygotowana z białej czekolady

PRZYGOTOWANIE:
Pierwsze musimy przygotować mus dyniowy. W tym celu kroimy dynię na kawałki, usuwamy pestki i pieczemy w piekarniku przez około 40 minut. Następnie łyżką wyjmujemy miąższ i miksujemy na gładki mus.
Drugim i szybszym sposobem jest starcie pokrojonych kawałków dyni (bez skóry) i zmiksowanie tego blenderem. Powstanie podobny mus.
Rozpuszczamy 200g masła, dosypujemy jedno opakowanie cukru wanilinowego i szklankę białego cukru. Następnie łączymy to z ostudzonym musem dyniowym. Na tarce ścieramy skórkę z jednej pomarańczy. Dodajemy 3 żółtka, oddzielone białko umieszczamy w osobnej misce. Wsypujemy 1 i 1/2 szklanki mąki oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Odłożone wcześniej białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z przygotowaną masą – delikatnie, łyżką.
Smarujemy tortownice masłem, wlewamy masę.
Całość wkładamy na 45 minut do nagrzanego na 180 stopni piekarnika.
Gdy ciasto z dyni się upiecze, roztapiamy białą czekoladę. Najłatwiejszym sposobem będzie umieszczenie jej w misce, którą wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Musimy uważnie pilnować żeby się nie spaliła . Wykłdamy czekoladę na ciast i wcinamy ze smakiem.SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz