Czas na obiadek!
no i wreszcie jest moje jedno z ulubionych dań:
oto składniki
2 jajeczka
1 kg ryżu obojetnie jakiego
1 kg mięsa mielonego jeśli wolicie zamiast wieprzowego wołowe lub drób czemu nie też robiłam i jest pycha
1 cebule
0,5 główki kapusty
sól i pieprz do smaku
0,5 kostki margaryny roślinnej
i olej do podsmażania gołąbków
na sos:
2 koncentraty pomidorowe
0,5 kostki margaryny
1 cebule
2 szczypty majeranku jest dobry na trawienie
i przyprawy jakie kto lubi ja daje szałwie ,bazylie
No i do roboty!
połówkę kapusty drobno siekamy ale nie za bardzo ma być taka jak na obrazku i spażamy ją w garnku z wodą i szczyptą soli ja dodaje też łyżeczkę papryki chilli ale dziś darowałam sobie bo synek nie może jeść ostrego.Odsączamy z wody, ale jej nie wylewamy dolewamy tyle ile potrzeba wody aby zagotować ryż będzie pachniał kapustą,następnie do miski wrzucamy wystudzoną kapustę i surowe mięsko mielone musi być surowe wtedy zwiąże wszystko razem,kroimy cebule na cienkie piórka i podsmażamy na szklisto ,wrzucamy ją do mięska i kapustki dajemy jajeczka i doprawiamy 2 szczypty soli i szczypty pieprzu oraz zioła ale to już od was zależy smak to każdy ma swój ulubiony wszystkie składniki mieszamy wyrabiaj tak długo aż się połączą.Lepimy z farszu sporej wielkości kotleciki owalne i obsmażamy na patelni wtedy się nie rozpadną w foremce bynajmniej nie powinny,wykładamy formę liśćmi kapusty i ciasno układamy gołąbki ,sosik jest prosty kroimy cebulkę w kostkę podsmażamy i dodajemy szklankę wody po zagotowaniu wrzucam przeciery i doprawiam.Gołąbki wstaw na 180* do piekarnika na pół godzinki bez dodatku tłuszczu spieką się w środku i nie będą surowe,potem podlej je obficie sosem i wstaw na dodatkowe 15 min lub mniej na 100* ale kontroluj nie mogą się zagotować.W tym czasie ugotuj ryż jak już wszystko masz to układamy na talerzu i zalewamy sosikiem i gotowe.Tak tak wiem rozpisałam się ale chcę wam dokładnie opisać całą procedurę w brew temu co widzicie jest to szybki i prosty obiad ale jaki pyszny ,jeśli macie inne pomysły na doprawienie go proszę bardzo jak kto lubi zasada jest jedna ma być smacznie.Więc smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz