czwartek, 24 października 2013

Gołąbki na szybko z ryżem i sosem pomidorowym

Czas na obiadek!




no i wreszcie jest moje jedno z ulubionych dań:
oto składniki
2 jajeczka
1 kg ryżu obojetnie jakiego
1 kg mięsa mielonego jeśli wolicie zamiast wieprzowego wołowe lub drób czemu nie też robiłam i jest pycha
1 cebule
0,5 główki kapusty
sól i pieprz do smaku
0,5 kostki margaryny roślinnej
i olej do podsmażania gołąbków

na sos:
2 koncentraty pomidorowe
0,5 kostki margaryny
1 cebule
2 szczypty majeranku jest dobry na trawienie
i przyprawy jakie kto lubi ja daje szałwie ,bazylie

No i do roboty!
połówkę kapusty drobno siekamy ale nie za bardzo ma być taka jak na obrazku i spażamy ją w garnku z  wodą i szczyptą soli ja dodaje też łyżeczkę papryki chilli ale dziś darowałam sobie bo synek nie może jeść ostrego.Odsączamy z wody, ale jej nie wylewamy dolewamy tyle ile potrzeba wody aby zagotować ryż będzie pachniał kapustą,następnie do miski wrzucamy wystudzoną kapustę i surowe mięsko mielone musi być surowe wtedy zwiąże wszystko razem,kroimy cebule na cienkie piórka i podsmażamy na szklisto ,wrzucamy ją do mięska i kapustki dajemy jajeczka i doprawiamy 2 szczypty soli i szczypty pieprzu oraz zioła ale to już od was zależy smak to każdy ma swój ulubiony wszystkie składniki mieszamy wyrabiaj tak długo aż się połączą.Lepimy z farszu sporej wielkości kotleciki owalne i obsmażamy na patelni wtedy się nie rozpadną w foremce bynajmniej nie powinny,wykładamy formę liśćmi kapusty i ciasno układamy gołąbki ,sosik jest prosty kroimy cebulkę w kostkę podsmażamy i dodajemy szklankę wody po zagotowaniu wrzucam przeciery i doprawiam.Gołąbki wstaw na 180* do piekarnika na pół godzinki bez dodatku tłuszczu spieką się w środku i nie będą surowe,potem podlej je obficie sosem i wstaw na dodatkowe 15 min lub mniej na 100* ale kontroluj nie mogą się zagotować.W tym czasie ugotuj ryż jak już wszystko masz to układamy na talerzu i zalewamy sosikiem i gotowe.Tak tak wiem rozpisałam się ale chcę wam dokładnie opisać całą procedurę w brew temu co widzicie jest to szybki i prosty obiad ale jaki pyszny ,jeśli macie inne pomysły na doprawienie go proszę bardzo jak kto lubi zasada jest jedna ma być smacznie.Więc smacznego



pozostaje tylko nam wcinanie mmmmm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz