wtorek, 29 października 2013

Placek po węgiersku

Kochani coś sytego ale ulubionego mój mąż uwielbia



2kg ziemniaków
  • łopatka wieprzowa - 0.7 kilograma
  • główkę czosnku
  • 4 sztuki cebulki  
  • 2 sztuki 
  • papryka czerwona i żółta
  •  - 1 jajeczko
  • słodka papryka 
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki 
  • majeranek (najlepiej świeży) 
  • kminek 
  • koncentrat pomidorowy 
tłuszcz do smażenia
natke pietruszki do dekoracji




ziemniaczki obieramy i myjemy ścieramy na grubszych oczkach i dodajemy do nich jajko i doprawiamy solą i pieprzem oraz wyciskamy 2 ząbki czosnku i smażymy większy placek miej więcej średnicy patelni.Łopatkę dokładnie myjemy i krojimy w drobną kostkę,na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i mięsko w trakcie smażenia dodajemy resztę czosnku nie dodawajcie go wcześniej jak zbyt długo sie smaży to gorzknieje i psuje smak potrawy dodajemy pokrojoną paprykę i reszte skłaników czyli przyprawy czekamy aż woda odparuje z mięsa i zrobi się sos ja osobiście staram sie nie dodawac mąki do sosu ale jak ktoś lubi gęsty to czemu nie.No kochani wcinajcie ze smakiem mam nadzieję że o niczym nie zapomniałam potrawa jest aromatyczna i ostra.SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz